MISSIÓ

Perquè sorgeix La Closca?

“Estimular la vida -deixant-la lliure per a que es desenvolupi- és la primera tasca de l’educador.”

La Closca neix de la necessitat d’omplir un buit. Som dues mares (l’Anna i l’Anna) d’infants molt petits que ens hem trobat orfes d’espais físics on maternar-nos i compartir aquesta etapa vital amb altres mares i pares. Podíem no haver fet res i passar aquesta etapa  de la millor manera possible, utilitzant recursos que ens queden una mica lluny. Però ens motiva la idea de poder construir aquest espai que ens manca i d’aquí sorgeix La Closca: un espai de joc, una zona lliure i segura, i un altaveu per als més petits, i que al mateix temps vol esdevenir un punt de trobada entre cuidadors i acompanyants d’infants.

I és que hi ha un moment, després del postpart més immediat, que com a mare et planteges quines opcions hi ha al teu entorn per poder gaudir de temps de qualitat amb el teu nadó. Si més no nosaltres ho vam buscar, i la veritat és que la cerca va ser força decepcionant. Poc a poc vam prendre consciència  de que la vida (horaris, espais públics, societat, relacions…) estava centrada en el món dels adults, sense tenir massa en compte les necessitats dels més petits. I això no ens convencia.. Ens calia trobar una manera de fer que ens tingués a tots en compte, una criança que fós respectuosa tant per els nadons com pels seus acompanyants.

Els nostres referents són molts. Des de Maria Montessori i la seva defensa del moviment lliure i espontani com a motor i constructor de la pròpia intel·ligència, passant per Emmi Pikler i la seva mirada de l’infant com a un ésser actiu, competent i capaç, o també Rebecca Wild i la seva aportació sobre els ambients preparats, adequats, nets i amb material suficient per poder explorar i fer sorgir la pròpia creativitat i curiositat. Tot plegat apel·la al respecte pels ritmes, la velocitat i la llibertat, i ens planteja la necessitat d’oferir ambients segurs, rics i adaptats a les diferents etapes de creixement.

I això vol La Closca; inspirar i despertar la imaginació i les ganes d’experimentació. Sentim que això no és possible sense harmonia i acompanyament. Un acompanyament des del respecte i el no judici. Només deixant-los ser infants lliures podran ser adults lliures.

VISIÓ

Què volem i com ho fem?

“El que fa excepcional a l’espècie humana és que estem dissenyats per jugar durant tota la vida”

Stuart Brown

La voluntat de La Closca és oferir espai i temps. Aquest que no tenim o trobem perquè anem de bòlit i la vida ens porta a posposar sempre el temps amb els infants.

Oferim un espai de joc lliure ampli i amb flexibilitat horària per poder passar temps de qualitat amb els nostres fills, néts, nebots… Aquest espai és per a infants de 0 a 5 anys sempre acompanyats d’un adult de referència (això és de vital importància perquè aquest infant se senti segur i pugui desplegar tota la seva curiositat i creativitat). Sentim que és l’etapa vital que ha de ser més cuidada i respectada i per això la limitem a nens més grans ja que el tipus de joc i necessitats és una altra. Oferim ambients preparats segons les necessitats d’aquesta etapa, materials naturals i desestructurats, joc simbòlic, i elements motrius per al desenvolupament del moviment lliure i espontani. Perquè creiem fermament que el joc és la via per a un desenvolupament sa de l’infant.

També oferim la Sala Lloba. Una sala per jugar, petits i grans, amb propostes i provocacions. També per ballar i tenir-se cura. Una sala on aprendre i formar-se, i on compartir tant com es vulgui. A la Lloba hi trobareu una oferta de tallers i activitats variats, adreçada tant als infants, als acompanyants (perquè sentim que també hem de tenir temps per a tenir cura de nosaltres mateixos), i a les famílies.

I per últim proposem un espai de Tribu. Un refugi on poder deixar anar tot allò que ens preocupa i ens dificulta el transitar en aquesta etapa, i per aprendre recursos que ens ajudin a gaudir-la. Alhora, també, un espai on poder teixir lligams entre acompanyants d’infants i sentir-nos cuidats i recolzats.

Amb tots aquests recursos, i els que aniran sorgint a mesura que co-construïm La Closca, pretenem fer front a aquest buit que ens hem trobat i entre tots maternar-nos.

VALORS

Què ens mou?

“Per a poder-se desenvolupar normalment, un infant necessita […] un o més adults que tinguin una relació emocional irracional amb ell o ella. Cada infant necessita com a mínim un adult que estigui boig per ella o ell”.

Bronfenbrenner

Els valors que ens mouen i dels quals volem ser altaveus són varis. Sorgeixen de les pròpies necessitats que hem tingut com a mares.  

El primer és la sororitat entre mares (també entre pares i acompanyants). Volem ajudar-nos. Volem fer tribu. Volem que ningú es trobi sol davant del repte de la criança. I crear aquesta xarxa entre nosaltres, de vincle i de suport, ens sembla la base per assolir i sentir-nos còmodes en aquesta tasca.

La creativitat és també un pilar del projecte. Sense ella només som repetició. Obtenir nous recursos i crear noves formes de fer serà clau per viure’ns diferent; amb més harmonia, amb més respecte, amb més intuïció. Ens cal re-aprendre a ser creatius i reinventar-nos. I jugar, jugar molt… perquè la creativitat creix jugant.

L’empatia és al centre del projecte. Volem no estar ni sentir-nos soles. Volem que ens entenguin i ajudar-nos. Volem poder dir, poder fer, poder sentir… sense culpes. Volem crear un espai segur on tothom hi tingui cabuda, des del respecte i el no judici. Volem agafar-nos de la mà.

I per últim, tot i que podríem afegir-ne més, ens mou el respecte. Respecte per a tots els moments vitals i situacions. Per a totes les necessitats. Per a tots els ritmes. Per a nosaltres mateixes i els infants que ens envolten. Respecte absolut per aquesta primera infància que brolla al nostre voltant, tant delicada i potent alhora.I per a vosaltres, que entreu a La Closca i li doneu vida.

escriu-nos

truca'ns

695 88 20 72 / 649 52 32 25

troba'ns a facebook

/laclosca.espai

Subscriu-te al butlletí mensual d'activitats